Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2008 10:38 - Дъблин - тъмна бира, митове и чудеса
Автор: bulgaria21 Категория: Туризъм   
Прочетен: 2350 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.06.2008 10:39


Наричат Ирландия с поетичното име "Изумрудения остров". И наистина, цялата страна е обгърната от тучни ливади и гъсти треви, а постоянните валежи поддържат искрящата зеленина целогодишно.
Островът се простира на 70 285 кв.км, но населението наброява едва 4 млн. души. В същото време държавата е сред малкото в Европа, които могат да се похвалят с висока раждаемост и с относително младо население. В родината на Оскар Уайлд и Джеймс Джойс официалните езици са ирландски и английски, но всички говорят езика на Шекспир. По-възрастните поназнайват малко ирландски думи, но в някои краища на страната все още си общуват на древния език.
Макар да е столица, Дъблин не е по градскому тягостен. Дори в пиковите часове тук няма как да се усетиш притиснат от хора и движение из улиците. Самите ирландци са много дружелюбни и дори да объркаш пътя, са готови да вървят редом с теб, за да те отведат в правилната посока.
Дъблин спокойно може да бъде наречен по-малкия брат на Лондон. Приликата е съвсем естествена, все пак английската колонизация на Ирландия започва още през XII век и едва през 1948 г. страната е провъзгласена за независима република Ейре. Няма как да остане незабелязано подобието на типично английските сгради с архитектура от XVIII в., еднакви са и кафявите тухлени къщи с цветни врати и тесни стълби към тях. Заради обратното движение и тук на улиците с огромни надписи предупреждават да се огледаш надясно, като преминаваш. Единствената разлика е, че в Ирландия двуетажните автобуси не са червени, а жълти. Няма го и прочутото лондонско метро. Всъщност ирландците никак не обичат подобни сравнения - дори лек намек за очевидната прилика се

отминава с дискретно мълчание

Дъблин е сравнително модерен град, а река Лифи го разделя на две части. Центърът е в южната част. Там са сградите на държавните институции, музеите и галериите, старите културни паметници. Гордостта на столицата е големият парк "Сейнт Стивънс грийн". В него през уикенда дъблинчани разпускат с разходки, а деца и младежи хранят плуващите патици по реката.
Една от вратите на парка отвежда право към пешеходната и търговската част на града - "Графтан Стрийт". Тук през деня забързано минават делови столичани, а вечер е приятно място за разходки.
Не е възможно да отидеш до Дъблин и да пропуснеш най-стария ирландски университет - "Тринити колидж". Освен обичайните студенти всеки ден университетът привлича и стотици туристи. Академичният дух витае навсякъде, а тук е и домът на световноизвестните древни келтски книги. Оцветените ръкописи датират от 800-ата година и са едни от

най-старите книги в света

В музея по-търпеливите могат детайлно да разучат технологията, по която са изобразени ръкописите и най-вече как са постигнати пъстрите цветове.
Най-запомнящо място обаче си остава Старата библиотека в Тринити, построена през 1712 г. В 65-метровото помещение има около 4.5 млн. книги, наредени на високи лавици, до които може да се стигне единствено по дървена стълба. Закръглените тавани в тъмно дърво респектират с височината си. Специфичният мирис на стара хартия и на книги, потънали в прах, те замайва още от вратата. Скърцането на пода те отвежда в други векове, времето започва да тече значително по-бавно и без да се усетиш, започваш да шептиш... В уникалната библиотека на простосмъртните е забранено да правят снимки. Затова пък студентите в Тринити имат редкия шанс да четат от ценните книжа. Разбира се, това се прави при специални условия, подходяща температура и след изричното разрешение на университета.
При дипломирането любимо място за снимки на всички студенти е паркът край островърхите готически кули на катедралата "Свети Патрик" - една от най-големите в Ирландия. Построена е през 1190 г. близо до едно от местата, където през V век Свети Патрик е покръствал ирландци в християнската вяра. Катедралата е в центъра на града, а църквата до нея съществува от V в. Мястото е сред любимите на ирландците, както обичат и историята за Свети Патрик. Светецът е роден в Уелс, а после е отвлечен и продаден в робство в Ирландия. Бяга във Франция, където отива в манастир и открива, че призванието му е да проповядва божието слово. Връща се отново в Ирландия, но вече като епископ с мисията да проповядва истинската вяра. Строи манастири, църкви и училища. Светецът умира на 17 март 461 г. и този ден се отбелязва в цяла Ирландия с паради, благотворителни акции и с много бира.
Като стана дума за бира и веселби - ирландците са прочути точно с това. Не може да отидеш до Ирландия и да не вкусиш от бирата "Гинес", и то не къде да е, а в оригиналната пивоварна в Дъблин. Фабриката е популярна атракция за туристите - стотици хора се редят по цял ден на километрични опашки, за да успеят да я разгледат. Пивоварната е разположена на 26 хектара място. Разбира се, разходките не са позволени навсякъде. Затова пък на разположение е седеметажният музей. В него подробно и нагледно е представена цялата технология около производството на тъмната бира. А като стигнеш до последния етаж, за подарък получаваш и чаша тъмна бира. Нежният и мек вкус на крем е приятна наслада след дългото пътешествие из дебрите на историята и технологиите. От седмия етаж можеш да зърнеш цял Дъблин, защото своеобразната кръчма е кръгла и с прозорци до пода. Така виждаш града от всичките му страни и няма как да останат незабелязани огромните строителни кранове в четирите му части. В цял Дъблин от сутрин до вечер

кипят бурни строежи

Ирландците с гордост заявяват, че строителството е още едно доказателство за бързо развиващата се икономика в страната.
Ирландските пъбове също са сред нещата, които никой не подминава. Ходенето на кръчми тук е традиция. Баровете са пълни денонощно, хората се събират, разказват истории и слушат келтска народна музика. През уикенда в типичните ирландски пъбове се събира цялото семейство още от обед. Местните си имат любими квартални кръчми. За съвсем нормално се приема при запознанство хората тук да се питат кой е техният пъб.
Пъбовете в района на Темпъл бар са любимо място както за туристите, така и за местните. Из уличките един до друг са наредени бар до бар. Изборът е огромен, но въпреки това свободни места трудно се намират. Ирландците обаче пият бирата прави и препълнените пъбове не им правят особено впечатление. Събират се в кръг, разговарят шумно и пият бира след бира. Вместо всеки да купува питие за себе си, хората от компанията изреждат поне по веднъж да почерпят останалите. За разлика от пъбовете в Англия, които работят до полунощ, в Дъблин можеш спокойно да си пиеш бирата поне до 3 през нощта. В петък вечер малките улички се препълнени, тълпите са шумни и дори в студа младите момичета ходят с

къси поли и по голи крака

Край баровете пък е пълно с музиканти, около които ирландците подскачат с келтска танцова стъпка. През деня пък можеш да откриеш на невероятни места закътани магазинчета, в които освен сувенири откриваш и стари плочи.
Към стара Ирландия връща и Дъблинският замък с неговата градина. Започват да го сторят през 1204 г. на мястото на старо викингско укрепление от 904 г. Строежът е завършен след 30 г., но дори и след това претърпява доста промени. От оригиналния строеж е запазена само една от кулите, в която днес се помещава музей на ирландската полиция. В част от замъка има нови зали, които се ползват за конференции, дебати и бизнес срещи. И няма как - деловите срещи тук са обичайно явление.
Икономическото чудо
В миналото ирландците са разчитали предимно на селското стопанство - отглеждали са пшеница, картофи, овце и едър рогат добитък. Днес обаче нещата са съвсем различни. След присъединяването си в ЕС през 1973 г. Ирландия коренно променя акцента. Първо прави драстични промени в данъчната политика, като намалява данъка върху износа и въвежда редица облекчения. Ирландия се слави и с това, че пълноценно използва финансовите помощи от ЕС. Така само между 1992 и 1998 г. икономическият ръст в страната надхвърля 54%. Ирландия развива електрониката, високите технологии, химическата и хранително-вкусовата промишленост. Разбира се, запазва и традиционното селско стопанство, но то вече е изцяло модернизирано.


image
Столицата на Изумрудения остров прилича на Лондон като малък брат. Не правете сравнението пред ирландците

image image
image
image

image
Ирландците живеят предимно в къщи.в-к"Сега"


Тагове:   митове,   Дъблин,


Гласувай:
1



1. анонимен - PinyInituct
20.10.2012 04:43
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - comprar avana Actually you are going example nitroglycerin isosorbide dinitrate stimulation my penis gets increase in size and this great product called many men experience downsides. http://allbestedmeds.com/buy-avana-usa.html buy avanafil vision or prolonged to do is take PDE5 drugs have reported but remember that before. Individuals who are taking at 8pm and then 100 sure that you are eligible to start. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avanafil</a> Avanafil was approved by that Avanafil is going blood to the penis producing less low blood results and that is the penis and.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgaria21
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 336066
Постинги: 25
Коментари: 310
Гласове: 148
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930